Woensdag 10 april 2024

De kip en het ei: burn-out voorkomen, hoe doe je dat?

Ben jij ook iemand die over haar/zijn grenzen gaat? Kan jij jezelf een pleaser noemen? Zorg je voor iedereen behalve voor jezelf? Is een ‘ja’ tegen de buitenwereld vaak een ‘neen’ tegen jezelf?

Wil je presteren om bevestiging, aandacht en erkenning te krijgen? Heb je angst je baan te verliezen en ga je telkens opnieuw over de rooie?

Mensen spenderen vaak meer tijd en aandacht aan het onderhouden van hun auto dan aan het onderhoud van zichzelf. Wat doe jij om jouw energiepijl hoog te houden? Leef en eet je gezond? Zet je je mentale en lichamelijke gezondheid voorop, of is dat nu juist het laatste waar je aan denkt?

Ken je de fabel van van Aesopus over de kip met de gouden eieren?

Op een dag ziet een arme boer een schitterend gouden ei liggen in het nest van zijn lievelingskip. Aanvankelijk denkt hij dat het niet echt is. Vlak voordat hij het wil weggooien bedenkt hij zich en neemt het mee om het nader te bekijken. Het ei is van zuiver goud! De boer kan het maar niet geloven. Zijn verbazing wordt nog groter wanneer hij de volgende dag dezelfde ontdekking doet. Elke dag weer rent hij, zodra hij wakker wordt, naar het nest en steeds weer vindt hij een gouden ei. Hij wordt enorm rijk. Het lijkt te mooi om waar te zijn.

Maar niet alleen zijn rijkdom, ook zijn hebzucht en ongeduld worden groter. Het valt hem steeds zwaarder om de volgende dag af te wachten en uiteindelijk besluit hij de kip te slachten om de eieren er allemaal tegelijk uit te halen. Maar als hij het dier opensnijdt, is er geen gouden ei te bespeuren. En vanaf nu zal hij er ook nooit meer een aantreffen. De boer heeft de kip die hem de gouden eieren leverde om zeep geholpen.

Effectiviteit is afhankelijk van twee factoren: het geproduceerde (de gouden eieren) en het productieapparaat of –middel (de kip).

Wanneer je je richt op de gouden eieren en de kip verwaarloost, zul je binnen afzienbare tijd het instrument dat de eieren produceert kwijtraken. (Uit: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Stephen Covey)

Misschien heb jij jezelf de laatste tijd verwaarloosd omdat je dacht toch niet belangrijk genoeg te zijn. Deadlines halen en anderen ‘pleasen’ staat hoger op jouw to-do lijstje dan zelfzorg. Met andere woorden: je zorgt niet voor de kip die  de gouden eieren legt.

Intussen loop je de kantjes ervan af, ben je uitgeput en leeg, verbruik je de laatste restjes energie. Of misschien lig je al languit op de zetel met de diagnose: burn-out.

Denk aan de kip en ga vandaag nog voor jezelf zorgen! Dit is niet egoïstisch! Een gezonde geest in een gezond lichaam zorgt ervoor dat je je talenten en vaardigheden in dienst kan stellen voor anderen. Dat je de energie, kracht en moed hebt om naast jezelf, ook voor anderen te zorgen.

Een gezonde kip straalt kracht uit en is trots op de eieren die ze kan produceren. Ze heeft wel voldoende voedsel en beweegruimte nodig.

Zorg voor jezelf, zodat ook jij jouw mooiste leven kan leiden. Vergeet daarbij niet: je krijgt maar één leven. Groei, bloei en geniet en wees dankbaar voor het lichaam dat je hebt gekregen. Het is een instrument waarmee jij jouw mooiste leven mag leiden. Draag er zorg voor!