Donderdag 31 december 2020

Dankbaarheid maakt gelukkig!

 

Inderdaad, mensen die dankbaar zijn voor wie ze zijn, wat ze doen en wat ze hebben zijn gelukkiger dan anderen.  We staan er veel te weinig bij stil, maar weet je, het leven is een geschenk waar we dankbaar voor mogen zijn.  Al datgene wat je ontvangt is een cadeau.  De glimlach van een kind, de zoen van je geliefde, de zon die jouw dag verwarmt, zoveel om gelukkig te zijn.  Dankbaarheid draagt bij aan ons geluksgevoel.  Dus zorg dat je meer dankbaarheid voelt en toont.  Lees verder hoe je dit doet.

 

Wat betekent dankbaar zijn eigenlijk?

Dankbaar is diegene die waardering heeft voor wie hij is als mens met zijn talenten en mogelijkheden.   Je kan dankbaar zijn voor wat je doet, de manier waarop je betekenisvol bent en kan bijdragen aan de wereld.  Dankbaar is diegene die blij is met datgene wat hij heeft.  Het gras is altijd groener aan de overkant maar niet voor iemand die dankbaar is.  Hij is tevreden met hoe het op dit moment is.  Hij accepteert dat het leven het ene moment geeft om op een ander moment weer te nemen. 

 

Dankbaarheid is een keuze.

Dankbaarheid voelen en tonen vraagt inspanning, het komt niet automatisch.  Voelen is een werkwoord, en ja, dankbaarheid is een emotie die je zelf kan toelaten en voeden.  Ze komt niet zomaar uit de lucht gevallen.  Je moet er wat voor doen, namelijk stilstaan bij al datgene wat je hebt.  Het is durven kijken naar de rijkdom in jou leven.

Jij bent diegene die er telkens voor kiest of je enkel de wolken ziet of de zon die erachter schuilgaat.  Ook al zie je ze niet altijd, de zon is er elke dag weer opnieuw.  Soms zie je alleen het licht en moet je je de zon er even bij denken, maar ze is er wel. 

Sommigen onder ons zijn tevreden dat het dag is, anderen zijn enkel tevreden wanneer het buiten 30° graden is.  Er zijn mensen die snel tevreden zijn, die de zon achter de wolken zien, voor anderen is het nooit genoeg.  Vooral niet voor diegene die zich vergelijken met anderen. 

Het is ook een keuze om steeds meer te willen, meer te doen, meer te bezitten.  We willen iets hebben, doen of bereiken en kijken er beloftevol naar uit.  Wanneer het moment aanbreekt dat we datgene bereiken waar we naar verlangde blijkt het toch niet zo spectaculair te zijn en gaan we teleurgesteld op zoek naar iets anders, naar meer, naar nog.  Nooit genoeg!

Negatieve gevoelens steken de kop op.  Wanneer je tevreden en dankbaar bent dan duw je deze negatieve gevoelens weg.  Je kan geen twee dingen tegelijkertijd voelen.  Dus kies ervoor om dankbaar te zijn.  Dankbaar zijn is als de zon die jouw leven overgiet met warmte. 

 

Kijk hoe ontzettend rijk je al bent!

Kijk eens om je heen!  Kan jij dankbaar zijn voor al hetgeen er in jouw leven op dit moment aanwezig is?  Het is niet vanzelfsprekend dat je hebt wat je hebt, dat je kan doen wat je doet, dat je omringd bent met de mensen die je liefhebt.

Het leven is een wonder, een mysterie waarvan wij kunnen genieten.  Durf je hart te openen voor al de schoonheid waarmee we omringt zijn.  Wees dankbaar dat je deze dag krijgt.  Het is een geschenk dat je zomaar voor niets krijgt.  Een dag waarin jij kan doen wat je zelf wil.  Vind je het zoals zoveel mensen  maar normaal dat je deze dag krijgt of vind je het heel bijzonder en maak je er een speciale dag van? 

Uiteraard is het leven niet perfect en dus ook jou dag niet.  Weet dat het ook nooit perfect zal worden, misschien wel voor even maar niet voor lang.  De nacht is nooit ver weg.  We hebben niet alles in de hand.  We maken de verkeerde keuzes en fouten.  We doen juist datgene wat ons schade berokkent.   Jij bent niet perfect, het leven is niet perfect maar toch is het leven fantastisch.  Het is maar welke bril je opzet.  Want weet je, van fouten kunnen we leren.  Uit onze comfortzone komen betekent groei en nieuwe horizonten ontdekken.

Het leven is één en al ervaring.  Ze volgen elkaar op in een verbazingwekkend tempo.  Geniet van de grootsheid van het leven. 

Aan het begin van elk nieuw jaar wensen we de mensen om ons heen een goede gezondheid.  Maar ben jij zelf dankbaar voor de gezondheid die je hebt?  Ben jij jouw lichaam dankbaar om al het werk dat ze levert zodat jij het leven kan leiden waarvoor jij kiest?  Of vind je het maar vanzelfsprekend dat je lichaam functioneert zoals het doet?  Wanneer je dankbaar bent zal je ook meer zorg dragen voor datgene wat je bezit, wat dit ook is. 

Waar ben jij dankbaar voor?  Maak eens een lijstje met alles waarvoor jij dank je wel kan zeggen in je leven.  Mijn lijst is ellelang.

Het begint al bij het moment dat ik mijn ogen open, het ogenblik dat ik besef dat ik leef en ik weer een dag krijg waarin ik de dingen kan doen wat ik graag doe.  Op dat moment vormen zich de woorden ‘dankjewel’ in mijn hoofd en mijn mond, want ja, ik ben blij dat ik leef!

Ik draai mijn gezicht en kijk naar het lichaam dat naast mij ligt.  Het is bijzonder dat ik mijn liefde, tijd en energie mag delen met iemand waarvan ik houd.  Het is niet vanzelfsprekend dat mijn vriend naast mij ligt, want uiteindelijk is het zijn keuze, elke dag opnieuw.  Fijn dat hij ook deze ochtend voor mij kiest.  Wat ben ik dankbaar!

Ik stap uit bed en zie een roodborstje op een tak zitten.  Oh, wat mooi en hoe fijn dat ik de kans krijg om hiervan te genieten!

Weet je waar ik ook zo ontzettend dankbaar voor ben?  Voor het vertrouwen dat mensen mij geven zodat ik hen kan begeleiden.  Het is niet niks om zomaar tegen iemand jouw diepste geheimen, zorgen en onzekerheden te delen.  Dankjewel aan al die mensen die dit tot nu toe deden en ook in de toekomst zullen doen.  Ik ben zo blij dat ik vanuit mijn kennis en levenservaringen mensen kan stimuleren, is dit niet fantastisch?  Ik vind van wel.

 

Wat zijn de voordelen van dankbaarheid?

Ik vertelde je al dat mijn dankbaarheidslijst ellelang is.  Wanneer ik aan al datgene denk waarvoor ik tevreden ben dan voel ik mij gelukkig.  Ik spring enthousiast, energiek en optimistisch uit mijn bed want ik besef dat ik weer een cadeau krijg en wie wil er nu niet graag geschenken ontvangen?

Om dankbaar te kunnen zijn is het nodig om stil te staan, langzamer te leven en met meer aandacht in het hier en nu blijven.  En dit is waar het schoentje vaak knelt, we snellen door het leven waardoor we veel ervaringen missen.  Je kan door het leven fietsen, zoals velen onder ons doen, maar je kan ook wandelen.  Tijdens het fietsen ben je vlug waar je zijn wil.  Onderweg zie je het landschap aan jou voorbijgaan, maar veel tijd om ervan te genieten is er niet.  Wanneer je jouw weg al wandelend aflegt ben je alerter.  Nu zie je de libelle die over het water vliegt.  Het vergeet-mij-nietje trekt jouw aandacht.  Je staat versteld hoe mooi de natuur is.  En ja, ook jij ziet het geheel en komt aan op jouw bestemming, dankbaar voor al het moois dat je onderweg bent tegengekomen.  Leef dus langzamer, of plan alvast momenten waarin je even wat gas kan terugnemen en je jezelf kan overgeven aan al het moois dat ons omringt.  We ervaren een diep gevoel van bevrediging en beseffen dat het leven een magisch geschenk is.  Als we snel door het leven fietsen dan zijn onze ervaringen oppervlakkiger en missen we de voldoening die het geeft om het leven intenser te beleven.  We zijn minder geneigd om onderweg anderen te helpen en je ervaart meer negatieve emoties.  Dankbare mensen genieten dieper van datgene wat ze meemaken.  Het vergroot hun eigenwaarde want ze beseffen dat ze zoveel hebben om dankbaar voor te zijn. 

Ze zijn ook gelukkiger omdat ze zich minder vergelijken met anderen en veel voldoening halen uit de sociale contacten die ze hebben.  Waarom?  Juist omdat ze dankbaar zijn dat de ander in hun leven is.

Dankbaarheid ervaren, of beter gezegd, beslissen om dankbaar te zijn, maakt je leven veel gemakkelijker.  Je vindt je leven fijner en krijgt makkelijk voldoening.  Een verwittigd mens is er twee waard, is een spreekwoord.  Ik zou zeggen: een dankbaar mens is er twee waard, want hij is gelukkiger en haalt meer uit zijn dag. 

 

Wat als ellende je leven overneemt?

Inderdaad, zoals we allen weten is het leven niet altijd rozengeur en mannenschijn.  Hoe kan je ellende ervaren en toch dankbaar zijn?  Niets is altijd volledig slecht of goed.  Alles heeft zijn keerzijde.  Er is geen nacht zonder dag, alles heeft zowel positieve als negatieve kanten die niet altijd in balans zijn.  Het ene moment straal je van geluk, het andere zit je diep in de put. 

We lijden op het moment dat we de realiteit niet kunnen accepteren zoals hij is.  Je hebt een verlies ervaren en je wil je geliefde terug.  Heel normaal en natuurlijk, maar het is net zo normaal dat mensen sterven.  Het hoort bij het leven.  Wees dankbaar voor de mooie tijd die je samen kon beleven.  Kijk naar de hemel, geen enkel moment is hetzelfde.  Wolken veranderen van vorm, komen en gaan.  Realiseer dat ook jou verdriet, jouw lijden tijdelijk is.  En ook tijdens het lijden ben je vrij om te kiezen welke bril je op je neus zet.  Kijk je alleen naar je ellende of kan je ook oog hebben voor al datgene wat je nu nog hebt, wat je nog kan en wie nog bij je is?

Op momenten is het moeilijk om dankbaar te zijn, maar iemand die dankbaar is zal vlugger zijn negatieve emoties kunnen ombuigen naar positievere en zich gelukkiger voelen.  Zoek daarom het positieve in al het negatieve, want het is er, ook al zie je het op eerste gezicht niet.

 

Je wil gelukkiger worden maar weet niet hoe? 

Je kan dankbaarheid oefenen.  Maak er een gewoonte van om dankbaar te zijn.  Begin met het verlangen van alles wat je al hebt.  Weet dat,  dit ooit een droom is geweest die je nu al bereikt of gerealiseerd hebt.  Jouw ideale job, het huis wat je wilde en waarin je nu wakker wordt, de liefde van je leven aan je zijde, hobby’s die je, nu je het geld ervoor hebt kan uitoefenen, en zoveel meer.  Wees blij dat je dit al hebt bereikt.  Zover ben je al.  Wees dankbaar voor die kansen die je hebt gekregen om te staan waar je nu staat.  Waardeer de imperfectie die erbij hoort.  Het leven is goed zoals het is, net als jij goed bent zoals je bent. 

Begin elke dag met verwondering om het feit dat jij er bent.  Er ligt weer een dag voor jou die jij kan doorlopen en waarin jij jouw voetsporen kan achterlaten.  Voel de dankbaarheid als een smeulend vuurtje in jouw dat jouw de warmte geeft om met veel zin aan jou nieuwe dag te beginnen en er alles uit te halen wat erin zit.

Leef jouw dag alsof hij de laatste is.  Je weet nooit wanneer dit moment gaat komen, maar dat hij komt dat staat als een paal boven water.  Dus, neem jouw nieuwe dag, jouw geschenk met beide handen aan.  Gebruik je dag goed.

Maak ruimte in jouw dag om even stil te staan, om verwonderd te kijken wat ook deze dag jou te bieden heeft.  Je kan hiervoor een vast moment plannen, zodat dit ogenblik een moment van bezinning en dankbaarheid wordt.  Je kan jouw dankbaarheid uitspreken en geloof mij, ze zal geapprecieerd worden.  Maar je kan je tevredenheid ook neerschrijven in een dagboek.  Overloop deze avond  welke geschenken en zegeningen je vandaag hebt ontvangen en wees hier dankbaar voor.  Doe dit elke dag want hij is uniek, hoeveel dagen je ook leeft, elke dag is en blijft bijzonder.

En vergeet niet, dankbaarheid zorgt ervoor dat jij gelukkiger bent.  Dus, waar wacht je nog op?

 

Heb je moeite om dankbaar te zijn omdat jouw iets ergs is overkomen?   Weet je het allemaal niet zo goed meer en denk je niets te hebben om tevreden over te zijn?  Neem contact met mij op en we bekijken samen hou jij jouw tevreden leven kan leiden.

Volg je mij al op facebook zodat je op de hoogte wordt gehouden van nieuwe blogartikelen?