Dinsdag 17 oktober 2023

Hoe 1 uitspraak ook jouw motivatie kan veranderen

Een cliënt stapt krachtig en vol zelfvertrouwen mijn praktijkruimte binnen met een lach op haar gezicht. Ik sta versteld, de vorige sessies was ze één brok ellende.

Nog voor ik één woord kan uitbrengen zegt ze: 'Wat jij vorige keer zei heeft mij erg geraakt. Je hebt mij door elkaar geschud!

Ik heb meerdere vragen gesteld en uitspraken gedaan dus vraag ik haar wat ze bedoelt. 'Jij vertelde mij dat ik op weg ben naar een depressie.' 'Dit was zo schokkend!' ' Daar wil ik zeker niet in belanden!' 'Ik wil er alles aan doen om dat te verhinderen.' 'Een depressie? 'Niet voor mij!' Ze roept het bijna uit.

De gedachte om in het donkere gat te vallen is zo schrikwekkend dat ze hieruit de kracht haalt aan zichzelf en haar omstandigheden te werken. In één week tijd heeft ze bokkensprongen gemaakt ook al lijken het op zich één voor één kleine veranderingen, samen zorgen ze voor een metamorfose.

Staat ze na één week al volledig in haar kracht? Neen, er is nog werk aan de winkel,. Toch ben ik 100% overtuigd dat als ze op deze manier blijft evolueren ze niet ten prooi zal vallen aan een depressie. Waarom niet? Ze heeft de noodzaak gevonden om te veranderen.

Maar, veranderen betekent uit je comfortzone komen en hier wringt het schoentje. Mensen houden zich graag vast aan datgene wat ze kennen. Ook al is het niet ideaal, geeft het veel verdriet en boosheid, geven ze zichzelf leeg tot er niets meer over is. Jaren geleden maakte ik dezelfde fout, maar deed 'Een stap uit de duisternis'. ( Het is de titel van mijn boek waarin je kan lezen welke 'misstappen' ik heb gedaan, hoe ik eruit ben geklommen en wat ik ervan heb geleerd).

Wat motiveert mensen tot wezenlijke verandering? De dreiging van datgene wat er zal gebeuren als je niet anders gaat denken en handelen:

  • Maandenlange uitval omwille van een burn-out of depressie.
  • De rol van ouder die je niet langer naar behoren kan invullen.
  • De zorg voor je ouders moet je laten varen.
  • Promotiekansen op het werk gaan aan je neus voorbij.
  • Terugvallen op een uitkering wat jouw financiële mogelijkheden beperkt of je zelfs op termijn in moeilijkheden kan brengen.
  • Gezondheidsklachten die je stilaan gaan overweldigen.

Dit overkomt mij niet, hoor ik je zeggen. Denk je dat mensen met een burn-out of depressie hun ziekte voorspeld hebben? Ze zagen het misschien aankomen. Dat ze er daadwerkelijk door getroffen worden hadden ze zich niet kunnen voorstellen.

Nu is de weg naar herstel langer dan wanneer je bij eerste symptomen hulp had gezocht, een nieuwe weg had ingeslagen, het rustig aan had gedaan.

‘Beter voorkomen dan genezen’, luidt het spreekwoord. Inderdaad, kijk niet alleen naar hoe je nu uit je huidige crisis of probleem komt. Voorkom toekomstige moeilijkheden door nu aan jezelf te werken. Leer in je kracht te staan zodat je veerkrachtig kan omgaan met de stormen van het leven. Mijn boek 'Voorbij de schaduw' kan hierbij een gids voor je zijn.

Draag zorg voor diegene die de rest van haar leven bij jou zal zijn: JIJ!  Het zijn krachtige mensen die op tijd hulp vragen.  Hier is moed, lef en doorzettingsvermogen voor nodig.  Het is sterk om juist 'zwak' te durven zijn.  Ik wens je veel moed toe.

Groei, bloei en geniet.