Zondag 01 november 2020

Hoe overstijg je angst? Ik geef je 7 nuttige tips om ze te overwinnen.

Worstel je met angst of een onrustig gevoel?  Ik kan je verzekeren, je bent niet de enige.  De toekomst is onzeker, zeker in coronatijden.  Maar hoe houd  je je angst onder controle?  Hoe overstijg je jouw angstige gevoelens?   Ik laat je zien welke stappen je kan ondernemen om met angst om te gaan.

 

Iedereen heeft angst, niemand ontkomt eraan. Alleen wordt de angst nu in tijden van Corona meer zichtbaar. Waar ben jij bang voor?

De meeste onder ons  zijn bang voor onze gezondheid en die van onze geliefden.  Er is angst om werkloos te worden.  We zijn bang dat we de rekeningen  niet langer kunnen betalen.  Nu onze partnerrelatie onder druk komt te staan hebben we bang om de ander te verliezen.  Je hebt angst dat vriendschappen op de klippen lopen.  Er is angst om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.

 

Gevolgen van angst

Ons lichaam en onze geest zijn de hele tijd bezig met overleven. Angst zorgt ervoor dat je niet meer helder kan denken.  Je valt terug in uitersten, het zwart-wit denken zoals we het noemen, grijstinten ken je al lang niet meer.

Angst is als een olievlek die zich verspreidt.  Ze wordt groter en groter.  Vaak is jouw angst compleet onrealistisch.  De kans dat datgene waarvoor jij angstig bent gaat uitkomen is waarschijnlijk klein.  Vergeet niet dat je niet kan weten hoe en wat de toekomst jou brengen zal.

Gedachten die gevoed worden door angst zijn veel sterker dan positieve gedachten.  Angst is dan ook moeilijk om uit te rukken.  Toch is het belangrijk om het onkruid regelmatig te wieden en er planten en bloemen voor in de plaats te zetten. 

De natuurlijke reacties op angst zijn vluchten, vechten, of bevriezen.  Anders gezegd je kan ervoor kiezen om weg te lopen zodat je de situatie niet onder ogen hoeft te zien.  Je kan er ook voor kiezen om in actie te schieten.   Of je kan gewoonweg niets doen.

Angst zet een rem op jouw leven.  Je krijgt medelijden met jezelf.  Zie mij hier nu zitten, ocharme ik.  Je wordt humeurig en je wordt de persoon met het kort lontje.  Je gaat je meer en meer projecteren op al hetgeen er fout loopt.  Wanneer je je angsten niet overwint dan gaan je angsten de hoofdrol spelen in jouw leven.  Zij gaan bepalen wat jij gaat doen. 

Naarmate jij jezelf meer focust op jouw angsten groeien ze in je hoofd als kool en wordt jij steeds banger en banger.  Je gaat leven in functie van jouw angsten in plaats van het leven te leiden wat je wenst.  Misschien is wat jij wil op dit moment  niet mogelijk, maar er zijn altijd opties.

 

Het voordeel van angst

Angst heeft ook voordelen.  Het beschermt ons tegen de dood.  Gelukkig maar anders zouden we nogal roekeloos door het leven gaan en zou ons leven maar van korte duur zijn.

Met de dood voor ogen (en nu worden we wel heel erg geconfronteerd met dit monster) kunnen we even stilstaan bij ons leven.  Waar sta je nu?  Waar wil je in de toekomst naartoe?  Wat is belangrijk voor je?  Wat wil je nog bereiken?

Tijdens de eerste lockdown vroeg ik mij af: ‘Wat zou het voor mij betekenen moest ik nu sterven aan Corona?’ ‘Met welk gevoel zou ik afscheid nemen van dit leven?’  Ik kwam tot het besef dat ik met een ‘tevreden’ gevoel deze planeet zou verlaten.  Waarom?  Ik heb bereikt wat ik wilde bereiken: een eigen praktijk en ik laat een boek na.  De relaties met mijn kinderen, kleinkinderen, vriend en anderen zijn heel fijn.  Door mijn werk en privé ben ik betekenisvol geweest en bovenal ben ik als mens zodanig gegroeid dat ik vanuit een moeilijk ongelukkig leven een fijn leven heb geboetseerd.

Wil ik sterven?  Absoluut niet.   Ik wil nog veel meer doen van datgene waar ik mee bezig ben.  Er zijn nog heel veel mensen die ik wil begeleiden.  Mijn tweede boek zit in mijn hoofd en staat voor een stukje al op papier. Ik wil nog veel tijd doorbrengen met mijn vriend en familie.  Er staan nog veel dromen in de sterren geschreven die ik wil verwezenlijken en daar gaat het om. 

In plaats van angstig te zijn, sta eens stil met wat je met je leven wil doen.  Angst helpt je niet verder, je koers bepalen en ernaar handelen wel.

 

Gebruik je angst als richtingaanwijzer

Het is natuurlijk gemakkelijker om te doen alsof er niets aan de hand is dan iets constructiefs te doen om jezelf  uit de situatie te halen.  Ik weet het, Corona met zijn maatregelen heb jij niet in de hand.  Maar het is echt nutteloos om steeds maar bang te zijn zonder dat je er iets mee doet.  Waar ben jij echt bang voor?  Op welke manier kan deze angst jouw iets leren?   Misschien begrijp je nu beter dan ooit tevoren dat het tijd is om beter met je geld om te gaan en te sparen.  Het kan ook zijn dat het je leert om uit je comfortzone te stappen.  Want weet je, wat  je dwarszit moet je aanpakken.

Zo leerde Corona mij om blog artikelen zoals deze te schrijven.  Mijn missie is mensen te begeleiden zodat ze uit hun dal kunnen klimmen en in hun kracht  gaan staan.  Tijdens de lockdown was dit heel moeilijk maar toch wilde ik mensen verder helpen.  Wat heb ik gedaan?  Ik volgde een online cursus ‘blogartikelen schrijven’ (ja ik schreef al een boek maar een artikel is toch net ietsjes anders)  en het resultaat lees je hier en vind je in veelvoud op mijn website terug.  Mijn doel om mensen te bereiken en te inspireren heb ik hiermee behaald.  Ik heb er nog een leuke vrijetijdsbesteding aan over gehouden want ik hou van schrijven.                                                                                                                Op welke manier kan jij uit je comfortzone stappen en werken aan datgene waarom je hier op aarde rondloopt? 

Angst voor de dood van je geliefde kan ervoor zorgen dat je de dingen die je ooit wilde zeggen nu ook bespreekt.  Ondanks dat we elkaar niet lichamelijk kunnen zien, er zijn gsm’s en mogelijkheden tot face-timen.  Een brief kan altijd geschreven en opgestuurd worden.  Je kan ervoor kiezen in de toekomst meer tijd samen door te brengen nu je beseft hoeveel waarde de anderen toevoegt aan jou leven.  Je kan alvast starten met plannen maken.

 

Angst overwinnen

Angst kan je overwinnen door ze eerst concreet te benoemen.  Stop met piekeren hoe verschrikkelijk het zal zijn als dit of dat jou gaat overkomen.  Wat is het ergste dat kan gebeuren?  Schrijf het op.  Het geeft jou inzicht.  Misschien merk je wel dat je eigenlijk overdrijft.   Dat kan, oordeel niet over jezelf maar accepteer dat angst nu eenmaal eigen is aan de mens en bepaal hoe je ermee om zal gaan. Relativeer jouw angst en zet het in het juiste perspectief.

Heb je datgene waar je bang voor bent in de hand? Is het antwoord ‘ja’, wat doe je dan nog in jouw zetel? Doe wat nodig is om jouw angst weg te nemen.

Heb je het niet in de hand?  Stel jezelf dan de vraag wat je toch kan doen zodat de situatie niet op jouw pad komt? Neem actie.  Zo kan je je houden aan de corona maatregelen om het risico dat je iemand van jou geliefde besmet beperkt.

Je bent verplicht thuis te werken met kleine kinderen om je heen.  Het is zwaar en je hebt angst dat je de situatie niet lang zal kunnen volhouden. Je was blij dat je kindjes terug naar school konden maar nu is er een nieuwe lockdown.  Oei, dit kan ik niet meer aan!  Jawel, beperk de schade voor jezelf door momenten in te lassen waarop je je kan ontspannen.  Ga wandelen, lees een boek, geniet van een lekker bad.  Het lukt je vast wel als je afspraken maakt met je gezinsleden.  Geloof in jezelf en weet dat alles een einde kent, ook het Coronatijdperk.

Schrijf die brief, doe dat telefoontje dat je al lang had moeten doen.  Herstel het contact met mensen die je lief zijn, laat de woede achter je.  Zeg wat je altijd had willen zeggen maar je tot nu toe hebt uitgesteld.  Vertel de ander hoeveel je van hem/haar houdt (voor het te laat is).                    

Repareer de schade die je hebt aangebracht aan de band met iemand anders. 

Blijf niet angstig zitten wachten tot wat er komen gaat  maar ga pro- actief aan de slag.  Zoek mogelijkheden en creëer.  Visualiseer wat je wil veranderen.  Misschien is de tijd nu aangebroken om een nieuwe richting in te slaan, om die droom waar te maken.  Eindelijk vind je de tijd en de motivatie om die cursus of opleiding te volgen zodat je na Corona een nieuwe start kan maken.

Stap uit je comfortzone hoe vreemd en spannend die wereld daarbuiten ook aanvoelt. Zet kleine stappen dat maakt het veel minder eng.  Stap voor stap bereik je toch je doel, je moet wel volhouden tot je er bent.

Het helpt als je duidelijk een doel voor ogen hebt, een reden waarom je jezelf wil uitdagen.  Geniet van de weg ernaar toe.  Wees onderweg zacht voor jezelf.  Het is al heel wat dat je de intentie hebt om te groeien en je uit je comfortzone stapt.  Momenten dat het goed gaat zullen afgewisseld worden met momenten dat het minder goed loopt.  Heb geduld met jezelf en kijk vooruit. 

Angsten houden ons tegen om te zijn wie we kunnen of willen zijn.  Geef er niet aan toe!  Vooruit met de geit!

  1. Stel dat doel dat al lang op je wacht.
  2. Wat is jouw grootste angst die bij je opkomt?  Wat denk je dat er kan misgaan?
  3. Hoe zou je dit kunnen voorkomen?
  4. Als dit gebeurt, hoe ga je ermee omgaan?
  5. Wat ga je ervaren als je je doel hebt bereikt?
  6. Op welke manier ga je  jezelf in de spiegel kijken als je je doel hebt gerealiseerd?

 

 

Neem je onzekerheden weg

Denk aan het kind dat je vroeger was.  Steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen, leergierig en nieuwsgierig, met vallen en opstaan zocht je jouw weg.  Mensen zijn niet bang voor het onbekende maar hebben vooral angst om datgene wat ze nu hebben kwijt te spelen.  Want het is een feit, zekerheden verliezen doet pijn.   Weet dat alles in dit leven tijdelijk is.  Alles gaat voorbij. Verandering is nodig om vooruit te komen.

 

Wees moedig

Het leven is niet aan de ‘sterke’ maar aan de ‘moedige’.  Moedig zijn betekent angst voelen en het toch doen.   Je neemt het besluit om dapper te zijn.  Je neemt al je moed bij elkaar en springt.  Ook al giert de angst door je lijf, je laat je hierdoor niet belemmeren. 

Zonder moedig te zijn kun je niet groeien, want groeien doe je buiten jouw comfortzone, de plek waar ook de angst aanwezig is.  Voel die angst, loop er niet van weg.  Vertrouw erop dat alles goed komt.

Vergeet onderweg niet dat fouten maken mag.  Je wordt niet succesvol zonder fouten te maken.  Want van fouten kan je leren.  Eigenlijk is er geen goed of fout, je krijgt alleen maar gewenste of ongewenste resultaten.  Is wat je bereikt niet naar je zin?  Je kan steeds opnieuw beginnen en veranderen.  Je hebt steeds twee opties: of je probeert te groeien of je blijft bij het oude.  Je kiest voor groei (ondanks en dankzij angst) of je blijft stilstaan. In mijn praktijk kies ik voor groei.  Vanuit een groeimentaliteit begeleid ik ook mijn cliënten. 

Wees niet bang, therapie gebeurt met open vensters, met mondmasker, achter plexiglas en na elke cliënt wordt alles ontsmet.  Een vuurtje maakt het knus om samen aan de slag te gaan.

Laat angst jou niet verlammen maar gebruik hem om uit jouw comfortzone te stappen en jouw mooiste leven te leiden.  Heb jij hierbij hulp nodig? Via allerlei technieken en oefeningen kan jij jouw angst een halt toeroepen. Aarzel niet om mij te contacteren voor een kennismakings-of intakegesprek!