Zaterdag 12 december 2020

Loslaten: hoe doe je dat? 9 tips.

Loslaten is één van de moeilijkste dingen in het leven.  Ieder van ons wordt er mee geconfronteerd.  Wat we doorgaans niet leren is hoe hiermee om te gaan.  Lees de tips zodat loslaten gemakkelijker wordt.

 

1. Loslaten is normaal

Loslaten…. We doen het de ganse dag.  We ademen in en enkele seconde later wordt de lucht uit onze longen geperst.  In een flits is hij weg. Nooit komt diezelfde ademhaling terug, net zoals het moment waarin het gebeurde.  Niets is hetzelfde.  Alles is altijd anders.

Ademen vinden we de normaalste zaak van de wereld.  En dat is ook zo.  Leven betekent nu eenmaal ademen.  Leven betekent ook loslaten.

Vaarwel zeggen tegen vrienden, je werk, je geliefden.  Afscheid nemen van je dromen en verwachtingen die je zo koesterde.  Het is vaak een bittere pil om te slikken.

Besef dat loslaten bij het leven hoort.  Met deze eerste tip  wordt loslaten al een klein beetje simpeler.

 

2. Het enige moment dat je hebt is het NU

Inderdaad, je bevindt je in het NU.  Gisteren is voorbij en komt nooit meer terug.  Morgen blijft een groot raadsel.  Er is alleen dit moment.  Het grootste deel van wat er op dit ogenblik in je leven gebeurt heb je misschien niet in de hand.  Wat je wel kan bepalen is de manier waarop je ermee omgaat.  Accepteer wat zich nu aandient en stel jezelf de volgende vraag: ’Wat kan ik hieruit leren?’ ‘Hoe kan ik datgene wat zich nu afspeelt in mijn leven (positief of negatief) aanwenden om mijn toekomst te verbeteren?

 

3. Laat de angst voor verandering los

Het liefst behouden we alle positieve dingen in ons leven.  We klampen ons aan ze vast alsof ze onze reddingsboei zijn.  Maar misschien is hetgeen je zal krijgen veel beter dan je ooit had kunnen denken.

Voor mijn faillissement probeerde ik overeind te blijven. Toen ik los moest laten en letterlijk alles voor mijn ogen zag verdwijnen als sneeuw voor de zon, kreeg ik er een nieuw en bevredigend leven voor in de plaats. Achteraf bekeken was het faillissement het beste wat mij was overkomen.

Krijg je niet iets beters?  Vergeet niet dat je altijd, op elk moment de nodige stappen kan zetten om te veranderen.

 

4. Bevrijd je van je controledrang

Het is een gedachte dat je controle hebt maar ik moet je teleurstellen, heel vaak is dit een illusie.  Je focust je op de buitenwereld die je met beide handen wil vasthouden.  Keer naar binnen, naar jouw middelpunt, jouw kern.  Daar vind je de kracht om de omstandigheden die zich buiten jou afspelen aan te kunnen. Die kracht en levensenergie zijn de enige elementen in jou bezit die je nooit kwijt kan spelen.  Soms zitten ze verstopt in een hoekje, maar als je zoekt kan je ze altijd vinden.

De enige controle die je hebt is die over jezelf.  Jij bent diegenen die keuzes maakt en beslissingen neemt.  Niet kiezen is ook kiezen, vergeet dit niet!  Ook in ongunstige omstandigheden bepaal jij hoe je hierop reageert.  Neem je leven in eigen handen, ook bij verlies en tegenslag.

 

5. Laat de ander gaan!

Hoe moeilijk het ook is: laat los.  Weet dat je mensen en zaken enkel loslaat in de fysieke wereld.  Met jouw gedachten kan je steeds naar hen toegaan. 

De ander is niet jouw eigendom.  Je hebt geen macht over de ander.  Accepteer dit!  Ieder leeft zijn eigen leven en elkeen is er ook zelf verantwoordelijk voor.  Wil je meer weten hoe?  Lees mijn artikel: ‘Gouden tips voor een eerlijke relatie’.

 

6. Neemt de dood jouw geliefde mee?

Hartverscheurend.  Woorden schieten tekort.  Ook ik heb de dood in mijn huis moeten binnen laten.  Hij heeft mijn geliefde meegenomen maar niet mijn herinneringen en zeker niet mijn liefde.

De relatie blijft bestaan, ook al is hij of zij er niet meer.  Een geliefde loslaten betekent leren op een andere manier vasthouden.  Hoe doe je dit?  Pijn is de keerzijde van liefde.  Wees dankbaar voor al het mooie dat je hebt gekregen.  Loslaten betekent dat je iets mocht ontvangen.  Hoe graag je ook nog zoveel meer zou willen ontvangen, wees blij met wat je kreeg.  Koester de herinnering en je liefde zodat ze altijd bij je blijven.

 

7. Geef verwachtingen mee met de wind

In de verwachting ligt de kiem van de ontgoocheling.  Iets van jezelf of anderen verwachten brengt veel angst en spanning.  Fijne gevoelens willen we kost wat kost vasthouden, negatieve laten we zo snel mogelijk gaan.

Toch worden we met negatieve ervaringen geconfronteerd.  Beloftes worden niet vervuld, de ander voldoet niet aan onze verwachtingen.  Kortom, je voelt je gefrustreerd!  Wat doe je?  Piekeren en je focussen op je teleurstellingen. 

Weet dat hoe meer aandacht je aan iets besteedt, hoe groter het probleem lijkt en hoe moeilijker je er afstand van kan nemen.

Hoe ga je ermee om?

 

8. Omarm je gevoelens

Concentreer je op de sensaties in je lichaam.  Wat voel je?  Hoe ziet dat gevoel eruit, als een zwarte bal of een monster?  Visualiseer dat je de bal of het monster vastneemt en in een mandje legt.  Bind in gedachten een touw met een ballon vast aan het mandje en zie hoe jouw luchtballon de hoogte in gaat.  Vaarwel frustratie, vaarwel nare gevoelens, het gaat jullie goed!  Probeer deze oefening eens, het lukt jou zeker wel om los te laten!  Doe hem indien nodig meerdere keren.

 

9. Het ultieme afscheid

Weet dat het moment zal aanbreken waarop je alles moet loslaten, inclusief jouw leven.  Is dit voor jou een beangstigende gedachte en wil je hier liever niet aan denken? 

Accepteer het einde, omhels het want ze geeft juist waarde aan je leven.  Je tijd is kostbaar!

 

Laat los want het is nodig om vooruit te komen in het leven.  Groeien, bloeien en loslaten is de cyclus van het leven.  Ook van jou leven!  Loslaten is een noodzakelijk onderdeel.  Met de tips kan je al een eindje op weg om los te laten, maar ik besef dat niet alles is gezegd.  Blijf je met vragen achter?  Stel ze mij gerust in een mailtje of lees mijn boek: ‘Een stap uit de duisternis’.

Wil je graag een gesprek zodat we kunnen kijken hoe ik je kan begeleiden bij het ‘loslaten’ of andere problemen waar je tegenaan loopt?  Bel mij dan even op zodat we een afspraak kunnen maken.  GSM: 0472 82 83 08