Het is een vraag die regelmatig in mijn praktijk gesteld wordt. Aan de hand van deze 29 vragen en het antwoord dat jij hierop geeft krijg je alvast meer duidelijkheid hoe jouw relatie ervoor staat.
Je ziet geen uitweg meer.
Je weet in je binnenste wel wat er aan de hand is maar je bent het overzicht kwijtgespeeld. Je wordt geconfronteerd met een wirwar aan gedachten, vragen en emoties. Je ziet geen uitweg meer. Twijfel neemt het van jouw over maar biedt geen oplossing. Teveel aan scheiden denken zorgt er misschien voor dat je geen energie meer over hebt om in jouw relatie te stoppen waardoor deze kan verbeteren. Alles op zijn beloop laten heeft als nadeel dat er veel plezier, intimiteit en hoop verloren gaat. Het is verspilde tijd, terwijl tijd jouw hoogste goed is, ze is beperkt, je leeft dit leven maar één keer. Twijfel zet de rem op je leven. Geef gas en doe wat voor jou het beste is. Leven in een ongezonde relatie heeft een zware tol. Het knaagt aan je zelfvertrouwen tot er niets meer van overschiet.
Elke relatie heeft zijn ups en downs, heel natuurlijk en normaal. Maar als jij jezelf de vraag stelt of scheiden beter is dan blijven dan is er meer aan de hand. Waarschijnlijk is jouw hart verdeeld, heb je te kampen met tegenstrijdige gevoelens waardoor je afstand neemt van je partner. Zijn plaats in jouw leven wordt ingevuld door twijfel.
Twijfel
Ben je bereid om een duidelijk antwoord op jouw vraag: scheiden of blijven te aanvaarden of blijf je liever verder doen zoals je bezig bent zodat je niet met de harde realiteit geconfronteerd moet worden en je op die manier in jouw slachtofferrol kan blijven sudderen?
Ofwel is je relatie te goed om ermee te stoppen ofwel is ze te slecht om ermee door te gaan. Beide opties zijn niet tegelijkertijd mogelijk. De keuze is aan jou!
Wacht niet op een teken hoe het nu verder moet maar neem de koe bij de horens en zoek aan de hand van onderstaande vragen wat voor jou de beste oplossing is: scheiden of blijven. Het juiste moment komt niet. Wacht niet langer en beantwoord de vragen, zoek wat voor jou het beste is.
Je relatie voortzetten betekent je opnieuw inzetten zonder te aarzelen, volledig zonder op de rem te gaan staan, je liefde tonen, je energie in de relatie steken en alles uit jezelf halen om de relatie te doen slagen.
Je relatie verbreken betekent je losmaken van diegene waarvan je dacht dat hij/zij jouw gelukkig zou maken, het stopzetten van alle verwarring, pijn en verdriet en je vrij voelen om zelfstandig een nieuw en beter leven te beginnen.
Vragen
1. Hou jij van jezelf? Als je niet van jezelf houdt dan kan je ook niet van anderen houden. Je gebruikt jouw partner om te krijgen wat jij wil aan aandacht, bevestiging en erkenning. Lees meer in mijn blog artikel: ‘Wat is echte liefde?’
2. Als je terugkijkt op het begin van jullie relatie, kan je dan zeggen dat toen alles koek en ei was, of waren er toen al (veel) teleurstellingen? Was het fijn omwille van de dingen die jullie samen deden of was het samenzijn op zich dat wat jullie gelukkig maakten?
3. Wanneer je relatie vanaf het begin stroef verliep dan kan je ervan uitgaan dat jullie relatie waarschijnlijk nooit heel goed zal worden. Iets wat nooit is geweest kan je niet herstellen. Wacht niet tot het komen gaat, want je zal misschien eeuwig moeten wachten en alsnog niet krijgen. Je kan naar elkaar toe groeien, maar dit zal inspanning vragen. Ben jij bereid deze te leveren?
4.Wees eens eerlijk: behandel jij je partner onheus zodat hij onredelijk en/of onaardig tegen jou doet?
5. Vind je voldoening in je relatie?
6. Kunnen jullie samen plezier beleven? Genieten jullie van het samenzijn?
7. Wat zorgt ervoor dat je je onderling verbonden voelt met elkaar? Zijn er dingen die je absoluut samen wil beleven en ervaren, zaken waar je samen naar uit kijkt? Hebben jullie gezamenlijke dromen en doelen?
8. Heb je waardering voor je partner en hij/zij dat voor jou? Aan wat merk je dat?
9. Biedt hij/zij voldoende steun en is hij/zij geïnteresseerd in jou en in je leven?
10. Wat zou je missen van je partner als hij/zij er niet meer is?
11. Verschillen zijn onvermijdelijk binnen een relatie. Wat verwacht jij van het leven? Welke doelen wil jij absoluut bereikt hebben tijdens de tijd dat je hier op aarde rondloopt? Wat wil je ervaren? Is dit in de lijn met hetgeen jouw partner van zijn/haar leven wil? Hoe wil jij jouw vrije tijd invullen? Heel belangrijk want het raakt de kern van jouw bestaan. Een relatie is een onderdeel van je leven, niet jouw leven in zijn geheel. Als je op jouw sterfbed ligt ga je dan spijt hebben van de keuzes die je hebt gemaakt?
12. Jouw partner kan veel goede eigenschappen bezitten en veel positieve dingen doen, maar soms is één vreselijk ding genoeg en veegt het al die andere fijne dingen van de kaart: fysiek geweld is er één van. Fysiek geweld, in welke vorm dan ook, is niet toelaatbaar binnen een relatie. Eén keer wordt al snel twee keer, twee keer worden er drie, vier…. Niemand heeft het recht om iemand anders lichamelijk pijn te doen. Het is een teken van geen respect hebben voor de ander. Soms kan de partner bij één keer geweld door zijn gedrag zelf zo van slag zijn dat hij het nooit meer doet. Maar gebeurd het opnieuw dan mag je er zeker van zijn, dat andere keren zullen volgen. Er is maar één antwoord namelijk dat je de relatie stopzet, hoe veel je ook van de ander houdt. Fysiek geweld betekent dat de liefde geen stand zal houden. Blijven betekent de doodslag voor jouw zelfvertrouwen want je laat door niet weg te gaan het toe dat de ander jouw op deze manier behandeld .
Denk eraan: hoe minder zelfvertrouwen hoe meer we gaan geloven dat we geen besluit kunnen nemen en moet wachten totdat de ander de nodige stappen zet om de relatie te verbreken. De kans dat iemand die geweld gebruikt zelf gaat opstappen is echter zeer klein.
13. Jouw verstand zegt dat het beter is om te vertrekken maar je gevoel spreekt jouw tegen. Je voelt je schuldig, je denkt nog van de ander te houden of je wil de realiteit niet onder ogen zien. Je bent bang om datgene wat er na een scheiding jouw te wachten staat. Toch kan het zijn dat je al concrete stappen hebt ondernomen die jouw verder van je partner wegdrijven. Op dat moment ben je eigenlijk al aan het weggaan. Je besluit is diep binnen in jouw al genomen.
14. De hoop moeten opgeven dat het nog goed komt met jouw relatie is moeilijk. Afscheid nemen van de liefde doet pijn en kan heel beangstigend zijn.
15. Wacht je op de toestemming van iemand om te mogen vertrekken? Jouw ouders bijvoorbeeld? Zou je je opgelucht voelen moesten zij jouw in je besluit ondersteunen?
16. Wie neemt over het algemeen de beslissingen binnen jullie relatie? Is er sprake van een strijd om de macht? Geeft jouw partner talloze redenen waarom hij/zij jouw wensen niet kan vervullen? Zegt hij/zij dat jouw verlangens verkeerd zijn? Geef hij/zij jouw het gevoel van schuld of schaamte over de wensen die jij uitspreekt? Voelt het aan als een karwei om eens jouw zin te krijgen en laat je het daarom dan maar voor bekeken en volg je lijdzaam wat de ander jouw oplegt?
17. Gaat jouw partner akkoord met wat je zegt maar zie je er niets van in de praktijk? Blijft hij eindeloos strijden om toch zijn zin te krijgen? Maakt hij jouw angstig of intimideert hij jou om toch maar jouw wensen te laten varen? Is alles wat jouw partner doet gericht op het vergroten van zijn macht binnen jullie relatie (en daarbuiten)? Heb je hierdoor het gevoel dat je nooit jouw zin mag en kan doen, met andere woorden: is jouw relatie een éénrichtingsverkeer? Heb je het gevoel dat de ander jouw vernederd en dat je niemand bent binnen en buiten de relatie? Vernedering brengt woede naar boven. Kan je deze niet uiten dan kan je verzeild geraken in een depressie. Blijf niet zitten in een relatie waarin je je een nul voelt en je niet gewaardeerd wordt als mens en als partner.
18. Weet jij niet wat jouw partner juist bedoelt met datgene wat hij jou verteld? Of krijg je zelf niet alles uitgelegd en heb je het gevoel dat jouw partner jou toch niet begrijpt? Hoort hij wat je te vertellen hebt maar reageert hij niet of verkeerd? Zegt hij volmondig ‘ja’ maar heb je het gevoel dat hij/zij het niet meent? Praten jullie naast elkaar heen? Kunnen jullie elkaar de waarheid vertellen, kunnen verlangens uitgesproken worden en wordt er geluisterd naar elkaar? Legt je partner jouw het zwijgen op als jij iets wil vertellen wat voor jou belangrijk is? Of is er van communicatie helemaal geen sprake? Heb je binnen jouw relatie de vrijheid om te zeggen wat je voelt, wat je wilt en hoe je dit wilt? Of voel je je te bedreigd om de waarheid te vertellen, om te laten zien wie je werkelijk bent? Goed communiceren kan je leren!
19. Leugens zijn de doodsteek voor een relatie. Niet de alledaagse leugentjes ‘om best wil’ wel diegene die het vertrouwen aantasten en daarbij dus de basis van de relatie. Heb je het gevoel dat de kans dat jouw partner liegt groter is dan de kans dat hij de waarheid spreekt? Is jouw vertrouwen geschonden? Blijft het liegen aanhouden? Jullie relatie zal erdoor verslechteren waardoor jouw partner nog meer het gevoel heeft te moeten liegen om de relatie in leven te houden. Een vicieuze cirkel.
20. Voel je waardering of is er sprake van afkeer? Ben je blij als jouw partner in jouw buurt vertoeft, of ben je eerder blij als hij weg is? Wat voel je voor hem/haar: sympathie of liefde? Het heeft geen belang wat jullie zeggen. ‘Ik hou van jou’ moet gevoeld en geuit worden. Je moet het gevoel hebben dat de ander om je geeft, dat je belangrijk bent voor de ander.
21. Liefhebben betekent geven aan de ander zonder er iets voor terug te verwachten. Ben jij bereid om nog te geven of ben je intussen leeg en heb of wil je niets meer geven? Als er niets meer te geven valt, is er niets meer over van de relatie. Als jouw partner hetzelfde voelt hoe kan er dan nog een verbetering optreden binnen jullie relatie?
22. Wat betekent intimiteit binnen jullie relatie? In hoeverre zijn jullie bereid om binnen jullie relatie intimiteit te ervaren? Kijken jullie uit naar lichamelijk contact, in welke vorm dan ook? Hebben jullie dezelfde voorstelling over hoe intimiteit er bij jullie best zou uitzien? Op welke manier, wanneer en hoeveel moet zij geuit worden wil ze bevredigend zijn? Zijn jullie bereid om de weg naar elkaar terug te vinden door middel van lichamelijk contact? Voel jij je nog op een speciale manier aangetrokken door jouw partner? Of zijn jullie intussen zo’n vreemden voor elkaar dat deze stap een stap te ver is? Intimiteit zorgt voor verbondenheid en daarnaast geeft het voldoening. Ervaren jullie dit?
23. Iedereen maakt fouten. Belangrijk is dat de partner en jij inziet dat er een probleem is. Ben jij of je partner bereid om te veranderen? Is hij/zij werkelijk bereid er iets aan te doen of blijft het enkel bij woorden? Kan je ervoor zorgen dat het probleem geen impact meer heeft op jou? Kan jij de rest van je leven omgaan met de fouten die jouw partner maakt of gemaakt heeft? Kan je het verleden laten rusten en verdergaan? Vind je dat de pijn en de schade die de ander heeft aangericht met de tijd minder zijn geworden? Als je de ander niet kan vergeven is er ook geen weg meer terug naar die ander.
24. Waar ligt jouw grens? Het is belangrijk deze te bepalen en te melden wanneer je partner ze overschrijdt. Grenzen stellen betekent dat je weet wat jou gelukkig maakt. Hou ze vast!
25. Haalt jouw partner de voeten onder jouw vandaan door zijn pestgedrag, leugens, minachtende woorden en daden waardoor jouw zelfvertrouwen keldert? Ga dan weg voordat de grond onder jouw voeten helemaal verdwijnt.
26. Is er overleg binnen jullie relatie of doet de ander maar wat voor hem/haar het beste uitkomt? Gaat hij/zij zijn eigen gangetje? Worden afspraken nagekomen of zijn ze voedsel voor de wind zodat je het gevoel krijgt niet van tel te zijn binnen de relatie?
27. Heb je angst om voor jouw mening uit te komen omdat je weet dat er een conflict ontstaat, dat je onderuit gehaald wordt, je je toch niet begrepen voelt? Heb je angst dat oude koeien uit de sloot worden gehaald? Voel je je teleurgesteld en heb je je erbij neergelegd dat je toch niet zal krijgen wat je wenst? Onvervulde verlangens en ruzies zonder een goed einde zijn op termijn niet houdbaar.
28. Durf jij jouw kwetsbaar op te stellen in jouw relatie of heb je angst uitgelachten, gekwetst of vernederd te worden?
29. Wat zou vertrekken bij je partner voor jou betekenen? Welke kansen liggen er open? Welke obstakels zal je moeten overwinnen? Naar wat kijk jij uit in een nieuw leven? Waar vrees je voor en waarom zou je willen blijven? Stel je de vraag of datgene waarvoor je angst hebt of naar uitkijkt ook werkelijk kan plaatsvinden. Wat kan je doen om dit te voorkomen of te beperken? Wie of wat kan je daarbij helpen? Is het realistisch om op deze manier te denken? Wat is het meest waarschijnlijke dat zal of kan gebeuren?
Deze 29 vragen en jouw antwoord hierop helpen alvast om de beslissing: scheiden of blijven in een groter perspectief te zien. Blijf je toch nog met twijfels achter? Weet je niet of je moet blijven of beter weggaat? Twijfelen op zich is een teken dat jullie relatie niet goed zit. Relatietherapie kan jullie helpen de relatie te verbeteren en/of een beslissing te nemen hoe jullie toekomst eruit zal zien.
Aarzel niet om een afspraak te maken zodat we dit samen rustig kunnen bespreken.